4 Kasım 2013 Pazartesi

Kanser hastalarında port takılması

Benim kemoterapiler haftalık olunca ve 12 doz kemoterapi + 12 doz herceptin tedavisi olunca mecbur kemoterapiler için port taktırdım.
Bu işlem bizim memlekette yeni olduğundan ve portun bir ucu kalp damarına bağlandığından biraz zahmetli bir işlem. Yapan fazla kişi yok.
Zor şer bir hastane bulduktan sonra cumartesi İdil'i ablama bırakıp Derviş'le gittik. Garibim de en az benim kadar geriliyor artık bu işlerden...
Doktoru çok beğendim.Sonradan hemşehri çıktık.
Normalde 45 dakika kadar sürecek bir işlemmiş ve lokal anesteziyle yapılmalıymış. Çünkü damarların yanında sinirler var ve eğer o sinirlere portun ucu değerse elektrik çarpmış gibi keskin bir ağrı duyuyorsunuz. O zamanda ucu çıkarıyor ve başka yolu deniyorlar. Bu durum nadirmiş ama benim başıma hep nadir şeyler gelir ya, 3 kez çarpıldım!
Damarlar artık iflas ettiğinden ve küçüldüğünden düşünülenden daha fazla alan açıldı, daha uzağa takıldı ve tam 2 saat ameliyathanedeydim! Tabii bu arada zırıl zırıl ağladım, sinirlerim bozuldu. Zavallı doktor beni teskin etmek için uğraştı. Sonra portu denediler, röntgenle ucu damara tam girdimi diye baktılar, yerleştirilen yeri acemi herşireler bulamaz da beni yeniden hırpalayabilir diye tekrar çıkarıp taktılar, uğraştılar, uğraştılar.
Tabii bende bu arada daraldım, hırpalandım, yoruldum. Eve dönerken trafik, İdil'i al, eczaneye uğra, bakkala uğra.. Arabada bayılacaktım. Eve nasıl girdim, nasıl yattım bilmiyorum...
Allahtan evde Derviş 2 gün bize baktı. Bugün az biraz gözümü açtım .
Portların her 3 ayda bir temizlenmesi gerekiyormuş ve 5 yıl takılı kalacakmış. Bugün yara yerimin sargısını açtım.Banyo yapabileceğim.
Bakalım çarşamba günü portu ilk kez kullanacaklar.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

büyük halam göğüs kanserine yakalanmıştı çok uzun ve zor günlerin ardından sağlığına kavuştu çok şükür.ben sima olarak çok benzetiyorum ikinizi inşallah sen de onun gibi iyileşir sağlığına kavuşursun kısa zamanda.can-ı gönülden diliyorum.

Unknown dedi ki...

işler yolunda olacak
çok sevgiler

İdil'li Hayat dedi ki...

Sevgili Serap ve Havva, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Rabbim nerde hasta varsa hepsine şifa versin tez elden.

Begonvilli Ev dedi ki...

Ayşen'cim, sıkıntılı olmuş ama sonuç iyi olacak inşallah..İyi haberlerini bekliyorum canım.

Unknown dedi ki...

Umarim iyisinizdir bende de port var cok geçmiş olsun benimde iki saat sürdü port büyük geldi bana

İdil'li Hayat dedi ki...

Hayatım kitap size de geçmiş olsun, benimki tekrarladı maalesef... Umarım siz bir an önce sağlığınıza kavuşursunuz. Sevgiler