19 Aralık 2013 Perşembe

Şikayetim var bu eğitim sisteminden!

Yahu tamam yaşlıyım ama devir de herhalde bu kadar değişmedi. İnsanların zeka seviyesi 30 senede bu kadar yükseldiyse, biz niye hala moronlar tarafından yönetiliyoruz ve hala neden %50'miz gidip moronlara oy veriyor? Tamam yönetenlerde yaşlı ama oy verenlerin hepsi yaşlı değil, doğru kararlar verebilirlerdi değil mi??
Neyse, konumuz eğitim sistemi de neden moronlardan bahsediyorsun demeyin, o moronlar bu eğitim sistemini getirdi.
Geçen sene 66 ay yukarısı direkt ilkokula başlatınca, devlet hastaneleri de rapor vermeyince bizde MECBUREN okula başladık ki kanun bu sene yine değişti, artık 69 aydan yukarısı direkt okula başlatılıyor!!
Hadi harf öğrendiler falan sene bitti.
Bu sene bir matematik soruları geliyor, aklım almıyor.
Şimdi Allah aşkına söyleyin. İlkokul 2. sınıfta bu problemleri çözerse, bu çocuk lisede uzay bilimlerine başlamalı bence. Ya da madem bu kadar hızlı giriş yapılıyor, kalan 10 senede bunlar daha ne öğrenecek?
Soruya bak :
Ali çarşamba günü 8 mt, perşembe günü çarşamba gününde yaptığından 5 mt daha fazla, cuma günü perşembe günü yaptığından 3 metre daha fazla yol yapmıştır. Ali 3 günde toplam ne kadar yol yapmıştır?
Şimdi 2. sınıf öğrencisine bu temel veriliyor mu ki
çarşambayı 8 mt
perşembe 8+ 5 = 12 mt
cuma 12 + 3 = 15 mt
Toplam = 35 mt diye hesaplayacak?
Diğer soru
7 tavşan ve 4 tavuğun toplam kaç ayağı vardır?
Şimdi bu garibanlar tavşanı sadece çizgi filmlerde gördüğünden, o tavşanda 2 ayağının üstünde durduğundan hepsi tavşanların 2 ayağı ve 2 eli var zannediyor. Canlı tavuk görmediklerinden kaç ayağı var emin değiller. Bu durumda nasıl mantık yürütüp
7 tane 4 ayak = 28 ayak 
5 tane 2 ayak = 10 ayak
Toplam 38 ayak diyebilir????

Bizim öğretmen hasta olduğundan bu sene 3 ayrı öğretmen geldi.
Birinci öğretmen sadece 1 hf durdu, daha çocukları tanıyamadan 2.öğretmen geldi ki bu hanım resim öğretmeni. Olabilir diyeceksiniz, tabii olabilir ama bu hanım bazı derslerde hamur oynatıyor, sebep olarak da "Çocuklar daha küçük, bu kadar baskıyı kaldıramaz. Kafaları boşalsın diye hamur yapıyoruz" diyorsa, bu hanım bu temeli veriyor mu ki bu sorulara cevap vermesi çocuktan bekleniyor?
3. gelen öğretmenin de emekli olup sonradan sözleşmeli olarak geldiğini, çocuklardan birini tokatladığını, konuşmaya giden veliye "Çok yaramazdı, hem o tokat sayılmazdı" dediğini belirtmeden geçemeyeceğim!!
Hadi bunları geçtik. Hala ve hala "Atatürk dayısının çiftliğinde kargaları kovalardı, yurttan düşmanı kovdu" seviyesi ile Atatürk'ü öğrenen çocukların
Atatürk'ün hizmetlerini ödev olarak hazırlaması ve bundan sınav olmasına ne demeli?
Şimdi sen ne öğrettin de çocuk
Harf devrimi
Soyadı kanunu
Kıyafet devrimi
İktisadi devrim
Medeni Hukuk
Kadınlara eğitim ve seçme hakkı vs vs
öğrenecek?

Tabii olarak bunları onun anlayacağı dilde anlattım. Hikaye gibi.
"Eskiden arap harfleri vardı  - görsel olarak Kur'an açıp gösterdik-. Kimse anlamadığından şimdi kullandığımız harfleri Atatürk bize öğretti - kara tahta başında Atatürk resmi ile pekiştirdik-.
Eskiden kimsenin soyadı yoktu, mesela baban bugün soyadı olmasa Şakir oğlu Semih efendi, ben de Ömer kızı Ayşen hanım olacaktım. Ama Türkiyede bir sürü Şakir oğlu Semih var, karışıyordu. Atatürk herkese kendi soyadını seçmesini söyledi. Şakir dedenin babası Çifçi soyadını seçmiş. Şimdi babanı kimse ile karıştıramazlar, çünkü soyadı var. Kıyafet devrimi ise, eskiden erkekler fes giyermiş, kadınlar çarşaf, - görsel olarak Osmalı kıyafetleri resimleri gösterildi- "ayyy, ne çirkinmiş" dedi, şimdi ise güzel güzel kıyafetler giyebiliyoruz. İktisadi devrim ise çiftçiye yardım edildi bedava tohum verildi. Medeni Kanun ise eskiden şeriat kanunları vardı. Mesela eğer biri hırsızlık yaparsa elini keserlerdi. Sonra Atatürk yeni kanunlar yaptı. Şimdi hırsızlık yaparsan hapse giriyorsun ama elin kesilmiyor. Hapisten çıkınca iş bulup yine çalışabilirsin ama elin olmasa çalışamazsın.
Kadınlar, kızlar eskiden okutulmazdı. Atatürk onların okula gönderilmesini sağladı. Böylece kadınlar eğitimli ve akıllı oldular. Hani anneannenin evinin orda okulda oy vermeye yani seçime gitmiştik ya, eskiden olsa biz kadınız diye oy vermezdik ama Atatürk bize bu imkanı verdi."

Şimdiiii bu kadar laf kalabalığından İdil'in aklında ne kaldı?
"Birşey yaparsan elin kesilirdi artık kesilmiyor"
"Dedem Çifçi soyadını bize vermiş"
"Kızları okula Atatürk yollamış", fısıltılı bir sesle -keşke yollamasaymış- diye de ekledi:)D
Tabii öğretmen sınav yapınca bunları yazıp 0 aldı.
Sonra bir hak daha vermiş İdil'e.
Hadiii oturup hepsini ezberlettik. 100 aldı ama öğrendi mi?
HAYIIIIIRRRR! Ne elde ettik hiç!!
Ama ders kitaplarında bundan mesela, her bölüm Atatürk'ün bir hizmetini onların anlayabileceği gibi anlatsalar ve ondan sınav yapsalar. Çocuklar da ezberlemese de anlasa, öğrense?
Neden hala "karga kovalayan, sarışın, mavi gözlü" diye Atatürk'ü tanıtıyorlar? Çünkü onu akılları sıra küçültecek, önemsiz gösterecek ve hafızalardan silecekler. YEMEZLERRRRRR!!!!

2 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Cok haklisiniz,Allah kolaylik versin,aslinda oralarada burdaki sistemi götürmeye calisiyorlar ve de yaptilar iste! Burdaki sistemde(Almanya) cok eski vede degismesi gerekiyormus aslinda ama henüz tam kanun cikmadi.Eski olmasina karsin benim tuttugum en güzel tarafi,konulari cocuklara sadece kitaptan degil,yazarak,cizerek,göstererek gerkirse disari cikarip göstererek ögretmeleri.Yani ezber degil,cocuk gercekten taniyor biliyor artik ve de unutmuyor.Önceleri bana garip geldi,bir ay boyunca orman konusu,bir ay boyunca kirpi yada sincap konusu,su konusu islendi,ama her yönüyle,iste bu güzel yani.

Bende Türkiye`de okudum ama ilkokuldan aklimda kalan hic bir sey yok! Olmali,neden olmasin,bu sekilde olsaydi bende hatiralardim elbet,sincap ne yer ne icer,neler yapar,kirpinin dostu düsmani kimdir yeni ögrendim!YAs kirk!

Heleki matematik,hala iki rakamli sayilar toplaniyor,hala carpim tablosu ve de bölme yok!

hele hele yazililar,toplam bes sorudan ibaret,hazir kagitlarda text yada kisaca doldurmayla yazili bitiyor.

El yazisinda ise harflerin hepsi bitmedi bile,kizim ikinci sinifta! Birde ögretmenlerin burda istedigi seyi ögretmeside cok ilginc,hepsi ayri temalar,ayri ödevler ve yazililar yapiyor.

Yaziniz cok güzeldi,hele hele Atatürk devrimlerini ne güzel anlatmissiniz ama O da daha cok kücük,daha erken onun icin bencede...

problemleri söylemiyorum bile...

Tekrar kolay gelsin,sevgiler Idil è ve size.

İdil'li Hayat dedi ki...

Sevgili Terazi kızı, eğer eski model o sistemse, biz burda eski modeli isteyelim:) Hepimize kolay gelsin.