18 Aralık 2015 Cuma

Bu Halaven ne menem birşey ya da yan etkileri

Yine bilgilendirme amaçlı bir yazı olacak. Halaven yan etkileri hakkında türkçe yayın yoktu, ben size anlatayım.
Belki benim kan değerlerim düşük olduğundan, bilemiyorum, kanı aşırı düşürüyor. Normalde alt sınır 4 olması gereken Lökosit 1.2, anlayın yani.
Aşırı yorgunluk, halsizlik, depresyon ki zaten 200 mg depresyon ilacı almama rağmen gene de mutsuzluk, bezginlik yapıyor.
Gece aşırı terleme, her gece istisnasız tam 4 kere tüm kıyafetler ve 3 kez yastık değiştiriyorum ve sıkılsa su çıkacak kadar terliyorum, abartısız.
Özellikle eklem yerlerinde aşırı kaşıntı, dizlerin arkası, alt kol içi, ayak üstleri, parça parça kızarıyor, ayrıca ayaklarda şişkinlik. Doktor bunun için alerji ilacı verdi.
Bu hafta birde tüm ağzımın içi, diş etlerim, dilim ve bademciklerim yara oldu. Anlatılmaz bir durum. Ağzıma lokma alsam, ağzımda çeviremiyorum, çevirsem çiğneyemiyorum,diş etlerim kanıyor. Dilime lokma değse dilim acıyor, hepsini halletsem yutamıyorum. Benim gibi iştah sahibi biri tam 3 gün çorba ile beslendi, anlayın. Doktor bunun için antibiyotik verdi ama pek etkili olmadı. Dışardan Viks sürdük bademciklere, o biraz rahatlatlattı. Bol sahlep iyi geldi fakat mucize ablamdan geldi. Taze zerdeçal rendeleyip içine saf zeytinyağ koymuş, bunu ekmek içine koyup her yemek öncesi 3 kaşık dolusu yedim. 1 gün içinde yemek yiyebilecek hale geldim.Zerdeçal antiseptik görevi görüp ağızdaki yaraları, diş eti yaralarımı ve dildeki yaraları büyük ölçüde geçirdi, boğazım ise gene hafif hassas ama yutkunabiliyorum.
Rabbimden tüm hastalara acil ve hayırlı şifalar vermesini diliyorum.
Edit: Son 2 haftadır her iki elimin de parmak uçları herhangi bir şişe vs açamayacak kadar uyuştu, his azaldı ve bacaklarımın baldırları "et kesiği" derler ya, aynı o şekilde ağrılı. Bu sebeple merdivem inip çıkamıyorum, biraz yüksek kaldırımlardan çıkıp inemiyorum. Bunlarda yan etkilerde yazıyordu, umarım düzelir...

15 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Canım Ayşen, eşimde tüm bu anlattığın durumlar zaman zaman oluyor.Zerdeçalı denemedik ama deneyeceğiz. Bize iyi gelen şey ise yaban mersini. Orada bulabilir misin bilmiyorum ama her sabah onbeş yirmi tane taze yaban mersini yiyip üzerine ılık su içmek çok rahatlatıyor. Ağız içi problemleri kısa sürece düzeliyor. Sanırım vücut direncini de artırıyor. Sen doktoruna bir danış. Bulamazsan ben sana ormandan taze taze toplayıp kargo ile gönderirim. Tadı muhteşem değil ama fena da sayılmaz. Lütfen bana yazmaktan çekinme. Hatta istersen begonvilliev@gmail.com adresine de yazabilirsin.

Unknown dedi ki...

ALLAHIM HAYIRLI ŞİFALAR VERSİN DUALARIMDASIN HEP

İdil'li Hayat dedi ki...

Sevgili öğretmenim bu hafta pazarda baktırıp alacağım. Eğer bulamazsam muhakkak sizden yardım isterim. Yaptığınız, söylediğiniz, moral verdiğiniz herşey için size çok ama çok ama çok teşekkür ederim.
Fundam çok sağol.

nurtenbegendi.blogspot.com dedi ki...

Ayşen Hanımcım, geçtiğimiz hafta sonu hastane eczacıları ile ilgili bir eğitimimiz vardı. Yakın gelecekte klinik eczacılık diye bir bölümde uzmanlaşmamız söz konusu. Klinik eczacılar özellikle onkoloji, yoğun bakımlar, diyaliz, kardiyoloji vb özellikli birimlerde hasta takibi yapacaklar, basit ama önemli püf noktlarıyla hastalara destek olacaklar. Bu dediklerim 3 yıllık ağır bir ihtisas eğitimi sonucu olacak ve iyi ihtimalle 2016 ama büyük ihtimalle 2017 den itibaren süreç başlayacak. Hafta sonu öğrendik ki: Mesela belli kanser ilaçlarının saç-kaş dökülmesi yapmasına rağmen, şimdilik eğitim veren hemşirelerin standart olarak bütün hastalara "saçın dökülecek ama yeniden çıkacak" dediklerini, saçı dökülmeyecek hastaların saçları dökülmeyince "acaba ilaç bana yaramadı mı" diye endişeye kapıldıklarını; mesela belli onkoloji ilaçlarında basit bir ağız uygulamasıyla çok kötü olabilecek yan etkilerin neredeyse bertaraf edilebildiğini; mesela tedavi protokolüne göre belli dozlarla başlanan kürün hastanın beslenme bozukluğu yüzünden kilo kaybı göz önünde tutularak ayarlanmış yeni dozla tedaviye devam edilebileceğini öğrendik. Ama bizler şimdilik bu kritik bilgilerden çok gerideyiz. İşin kötüsü doktorlar da biraz gerideler, çünkü onların asıl işi teşhisi koymak ve tedaviyi düzenlemek. Detaylar klinik eczacılığın konusu olacak. Şimdi 2017 de başlayacak sürecin size nasıl bir faydası olur diye düşünmeyin lütfen. Özellikle Marmara üniverstesi Eczacılık Fakültesi'ndeki klinik eczacılık bölümüne vaktiniz varsa bir uğrayabilirsiniz. Hastalığınızın, kullandığınız ilaçların, mevcut protokolünüzün mümkünse birer kopyasıyla gidin ve bir danışmak istiyorum deyin. Ayrıca Gaziantep Üniverstesi Eğitim Araştırma Fakültesinde klinik eczacı bir hocamız var çok şeker bir insan telefonla ona da ulaşabilirsiniz. Tabi ki tedavinizi değiştirecek değiller ama minik püf noktalarıyla belki size katkıda bulunabilirler. Hacettepe Üniverstesi Eczacılık Fakültesi, Ankara Üniverstesi Eczacılık Fakültesi ve Gazi Üniverstesi Eczacılık Fakültesi klinik eczacılık için altyapı çalışmaları içindeler. Çok değerli meslektaşlarım eminim yardımcı olacaklardır. Hepsi geçecek inşallah. Allah kolaylık versin.

İdil'li Hayat dedi ki...

Sevgili Nurten çok teşekkür ederim ilgine. Verdiğin bilgiler tüm hastalara faydalı, tekrar sağol.

zuzumi dedi ki...

Acil şifalar diliyorum. 2016 yılı sizin yılınız olsun inşallah. Sağlıklı mutlu huzurlu sevdiklerinizle beraber.

İdil'li Hayat dedi ki...

Aminnn Zuzumi, Rabbim nerede şifa bekleyen hasta varsa, onlara hayırlı ve acil şifalar versin.Size de şahane bir yıl dilerim.

Unknown dedi ki...

Merhab halaven sac dokulmesi yada kellik yapti mi

İdil'li Hayat dedi ki...

Sevgili Işıl Hanım, saç dökülmesi ve kellik yaptı. Kemoterapi gibi yoğun döküldü.Ancak diğer yan etkiler o kadar fazla ki kellik en son sıkıntımız.

Unknown dedi ki...

Sizi cok iyi anlıyorum çünkü bende 7 yıldır aktif kanser tedavisi görüyorum ve defalarca kel kaldım. Kellik hiç sorun değil. Su an bende halaven kullanıyorum çok fazla saç dokuyor ve kesilip kesilmeyecehini merak ettim. Bu sebeple sordum. Yoksa bence kelken çok guzeliz

İdil'li Hayat dedi ki...

Işıl,benim kafam düz olduğundan pek güzel değilim:)D
Sana da Rabbim en kısa sürede şifa versin.Ayrıca ben Halaven alırken saçımı 2 kez traş ettim.

Unknown dedi ki...

Mrb. İdil hanım aynı rahatsızlık annemdede war ilk dozunu aldı we çok aqır qeçti 2.dozu 29unda alıcak bizi nasıl bir dönem bekliyor nasıl bir süreçten qeçicez bilmiyoruz tek isteqimiz anneciqimizin iyi olması hayatta olması çok korkuyoruz birşey olacak diye napmalıyız nasıl destek olabiliriz annemize yardımcı olursanız çok sewinirim...Rabbim hepinizin şifasını wersin inşallah ��

İdil'li Hayat dedi ki...

Merhaba Sibel Hn,öncelikle İdil benim kızımın adı,benim adım Ayşen. Annenize çok geçmiş olsun. İlacın etkileri hastaya göre değişiyor, bende çok ağır hasarlar bıraktı ama beraber tedavi olduğumuz bir bayan tam 16 aydır Halaven alıyormuş ve onda sadece dengesizlik ve düşme yapmış, bense yürüyemiyorum ve tekerlekli sandalyedeyim. Yani her ilaca hastanın tepkisi farklı. Ancak şunu belirteyim ki depresyon yapıyor. Annenizi muhakkak bir psikoloğa götürün ve ilaca başlatın. Ben 3 yıldır Lustral/Selectra kullanmama rağmen Halaven tedavisi sırasında çok sıkıntı ve bunalmalar yaşadım.Size tek tavsiyem annenizin yanında ASLA ah vah etmeyin, hep olumlu pozitif olun. Etrafta öyle akraba/komşu varsa "Annem rahatsız, ziyaretleri doktor yasakladı" diyerek onlarla görüştürmeyin. Hakikaten hastalanmaması, başkalarından mikrop kapmaması için zaten doktor gelen/gideni yasaklıyor, yani yalan da söylememiş olursunuz. Kırılan da kırılsın,önemli olan anneniz. Sizin annenize de acil şifalar dilerim. Başka sorunuz olursa elimden geldiği kadar yardımcı olurum.

Adsız dedi ki...

Ayşen hanım merhaba annem ilk hafta halaven tedavisini aldı yarın yeniden alacak eğer kanı düşmediyse tabi çok ağır geçiyo ve aşırı öksürük var akciger metastazindan kaynaklı olabilir mi yoksa ilaç sizde de böyle yan etki yaptı mı çünkü annem oksururdü genelde ama böyle olmazdı. Allah acil şifalar versin size de herkese de. İdilin büyüdüğünü de görün inşallah sağlıklı olarak
Serap Polat

İdil'li Hayat dedi ki...

Serap Hanım,bende öksürük yapmadı ama siz genede doktorunuza sorun.Her hasta farklı, yan etkileri farklı yaşıyor.Annenize acil şifalar ve selamlar.